Somnio_filmfestival archief somnio filmfestival home_somnio_filmfestivalorganisatie_somnio_filmfestivallocatie_somnio_filmfestivalprogramma_somnio_filmfestivalvideokunst_somnio_filmfestivalcultuur voor iedereen_somnio_filmfestivalsponsors_somnio_filmfestivaltickets_somnio_filmfestivalcontact_somnio_filmfestival

Het programma van SOMNIO 2012

Het programma van de 2de editie van SOMNIO Film Festival is rond. Trouw aan het idee dat ten grondslag aan dit festival ligt hebben wij gekozen voor films die stuk voor stuk, op hun eigen manier, radicaal en/of bijzonder zijn. Zo zijn ficties, documentaires en animatiefilms in alle stijlen en lengten te zien.

Extreem lang is het drama ‘Frost’ van Fred Kelemen, tijdens het festival in 16 mm te zien, een nauwelijks vertoond meesterwerk. Andersom zijn er ook hele korte films zoals 'OMENAMEHU' van muziekkunstenaar Michiel van de Weerthof, een absurde/komische act door hem gespeeld die hij omschrijft als een non-infotainment kleuterprogramma dat ook zeer geschikt is voor volwassenen.

Dit jaar hebben wij twee eerbetonen: 'Level 5' van Chris Marker en 'Aidaloelie' van Mirjam van Veelen.

 

 

 

'Level 5’ van de pas overleden Franse cineast Chris Marker, is een verhaal tussen twee dimensies in over de ‘werkelijke’ en de ‘virtuele’ wereld, een ontmoeting, ook met Japan in het geheugen tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vertonen wij ‘Aidaloelie', een documentaire over en een eerbetoon aan de ontregelende Russische anarchistische activist en performer Garik.

Fascinerende werken die tussen genres in zweven zijn ‘Reformation’ van Jeanette Groenendaal en ‘David Holzman’s Diary’ van Jim McBride, in 1967 gedraaid over een blogger, ruim 20 jaar voor het internet tijdperk!

Veel geprogrammeerde films hebben een onderscheiding tijdens filmfestivals gekregen, zoals de animatiefilm van Linde Faas, ‘Volgens de Vogels’ of de documentaire ‘Les Eclats’ van Sylvain George. Als u ze ziet begrijpt u waarom.

 

 

 

Maar er zijn nog kleine juwelen, vol van eenvoud, bescheidenheid en poëzie die diep in uw ziel kunnen binnenkomen. Hier valt te denken aan bijvoorbeeld ‘I'm Still Alive’, een documentaire van Peter van Houten. 

Ik kan niet over alle films die wij geselecteerd hebben en die stuk voor stuk zeer waardig zijn om gezien te worden iets vertellen. Alle films hebben iets gemeenschappelijk: ze zijn bijzonder en te weinig vertoond. SOMNIO is ook een podium voor jonge talenten. Daarom programmeren wij tijdens dit festival werken van veelbelovende, net afstudeerde filmmakers.

SOMNIO wordt een geweldig feest voor film- en kunstliefhebbers en een bijzondere gelegenheid voor leken om kennis te maken met -en geraakt te worden door- de vele vormen van de filmkunst. Wij wensen alle SOMNIO bezoekers een ongekende magische filmbeleving!

Valérie Fiténi, namens het programmateam


Het SOMNIO-programma 2012:

CJC BLOKKEN: 70 experimentele films vertoond in Centre Pompidou 

Tijdens SOMNIO 2012 zullen er 70 nooit eerder in Nederland vertoonde experimentele films te zien zijn die in 2011 voor het Centre Pompidou in Parijs zijn samengesteld ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Le Collectif du Jeune Cinéma. 
Voor het complete overzicht KLIK HIER!

= Fictie/Documentaire
= Fictie
= Documentaire
= Animatie
= Familie
= Kunst gerelateerd
= Eindexamenwerk
= Performance

 

Blok 0
Springtime 18 min

Springtime

Regisseur Jeroen Eisinga
Synopsis film  
‘Een man, kunstenaar Jeroen Eisinga, zit aan een tafel voor een muur. Tafel en muur zijn overdekt met een pulserende, wriemelende bijenmassa. Als de bijenmassa het lichaam en uiteindelijk, na twintig minuten, ook het hoofd en het gezicht van de kunstenaar overwoekeren - als een tweede huid die meepulseert met zijn snelle ademhaling - is de kunstenaar helemaal verdwenen. Hij heeft zich overgegeven aan de natuur en is letterlijk opgegaan in zijn achtergrond. In deze huiveringwekkend gefilmde performance balanceert Jeroen Eisinga op de grens tussen leven en dood. Hij werd overdekt door 150.000 bijen en kreeg minstens dertig steken. Na afloop van de performance hebben artsen in het ziekenhuis in Ierland waar de kunstenaar in allerijl naartoe gebracht werd moeten vechten voor zijn leven. Een claustrofobisch beeld van onverschrokkenheid én lijdzaamheid.’ (bron: EYE)
Duur film 18 min
Jaar 2011
Land Nederland
Credits Internationaal Film Festival Rotterdam (Tiger Award Beste Korte Experimentele Film februari 2012)
Trailer geen


Blok 1
Wadland 10 minRegisseur Marleen van der Werf
Synopsis film  
Wadland is een poëtische natuurdocumentaire over het leven in het getijdengebied en de zoektocht naar een verloren jeugdherinnering..
Duur film 9 min
Jaar 2011
Taal nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

Aidaloelie 37 min

AdiadoelieOp 2 augustus 2012 heeft Garik zich van het leven benomen. De vertoning van Aidaloelie op SOMNIO 2012 wordt daarom een eerbetoon aan zijn levenswerk.
Regisseur Mirjam van Veelen
Synopsis film  
Garik Kolomeichuk (1955-2012) oprichter van de ondergrondse Russische kunstenaarsbeweging Aidaloeli, wordt geboren in Chabarovsk, een stad in de voormalige Sovjet Unie aan de grens met China. Zijn leven lang voert hij een strijd met de maatschappelijke werkelijkheid die zich op twee manieren uit: de kunst en de filosofie. Beide manieren verhouden zich extreem met de werkelijkheid maar ook extreem met elkaar. De abrupte verandering vindt plaats op het moment dat de deuren naar het Westen opengaan en de maatschappij sterk van structuur verandert. Het maken van vrije kunst heeft zich in Rusland altijd in een ondergronds circuit afgespeeld. De rol van Garik is hierin uniek omdat hij van jongs af aan (1970) zijn kunst in de openbaarheid brengt en wel in de ruimste zin van het woord: hij gaat er de straat mee op. Hij kleedt zijn vrienden en aanhangers in tweedehands en eigengemaakte kleding. Zijn spel is geen verkleedpartij. Elk kostuum is een spel met de mogelijkheden van verschillende stijlen uit verschillende tijden. Met de spektakels strijdt Garik tegen het grauwe Russische leven, sleur en gewoonten, tegen gemakzucht en psychologische remmingen en legt hij valse sjablonen in denken, smaak en stijl bloot.
Duur film 54 min
Jaar 2000
Taal Russisch
Ondertiteling Engels
Trailer Bekijk trailer

Manifesto for a Free Fall 18 min

Manifesto for a free fall

Regisseur Andre Schreuders
Synopsis film  
A huge man’s face, superimposed over the view of a tranquil sea, preaches: “Blessed are those who fall head first. For they will see the world differently. If only for a moment.” The head vanishes, and a bungee jumper comes into view, hanging from a rope coming from the sky, like a marionette. MANIFESTO FOR A FREE FALL is a personal and exploratory discourse on the phenomenon of bungee jumping, a (self) ironic visually beautiful essay about our struggle with the two-headed monster: boredom and mortal fear. Lots of people try to escape this by seeking exciting, adrenaline raising activities like bungee jumping. Falling versus jumping philosophy, as desperate attempt to reconnect with life.’ (bron: IEFF)
Duur film 12 min
Jaar 2009
land Nederland
Ondertiteling Geen
Credits The Award of the Student Union- DocumentArt Film Festival Germany/Poland 2010, DIGIART Award for Best Experimental Film at Tirana International Short Film Festival 2010, Go Short International Short Film Festival Nijmegen 2009 (wereldpremière)
Trailer Bekijk trailer

The Order Electrus 7 min

The Order Electrus

Regisseur Floris Kaayk
Synopsis film  
Kaayk maakte The Order Electrus in 2005, tijdens het derde jaar van zijn opleiding tot animator aan de St. Joost Academie in Breda. Hij combineerde hiervoor 'live action' met 3D-animatie, wat tot dit bijzondere resultaat heeft geleid. De voice-over en de muziekkeuze zorgen voor een realistisch beeld: het doet denken aan de natuurdocumentaires van Richard Attenborough op de BBC of documentaires die Discovery Channel zou kunnen uitzenden. In The Order Electrus maken we kennis met een recent ontdekte insectensoort. De soort leeft voornamelijk op oude, verlaten industrieterreinen. De elektronische insecten zijn voortgekomen uit de evolutie. We zien hoe ze aan voedsel komen en de wijze waarop ze zich voortplanten. Kaayk heeft voor The Order Electrus gefilmd in het industriële Duitse Rurhgebied. De insecten stelde hij samen uit oude onderdelen die hij vond op het terrein van een fabriek waar hij in de weekenden een bijbaan had. De gefabriceerde insecten dienden slechts als model, hij digitaliseerde ze later.
Duur film 8 min
Jaar 2005
land Nederland
Ondertiteling Geen
Credits Animatie en documentaire: IDFA 2007, Kunstbeeld Art Olive Award 2006
Trailer Geen


Blok 2
Outwardly from Earth's Center 23 min

OUTWARDLY-FROM-EARTHS-CENTER

Regisseur Rosa Barba
Synopsis film  
Outwardly from Earth's Center is a fictitious narrative about a society on an unstable piece of land that is in danger of disappearance. The situation requires the population's collective initiative in order to secure individual survival and to allow the society to remain. The concept's background is somewhat realistic since Sandön moves approximately one meter per year. The fictitious reports from experts strengthens the surrealistic atmosphere that creepily offsets the experience of what is first considered a beautiful documentary, and second a more abstract, absurd picture of a people's struggle and vulnerability. (bron: Video Data Bank)
Duur film 23 min
Jaar 2007
Land Duitsland/Zweden
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

Walzer 17 min

Walzer

Regisseur Rob Lucker
Synopsis film  
WALZER is een korte suspense film die wordt voortgestuwd door een onverbiddelijke soundtrack. Drie ijzerboeren breken materialen uit de kelders van een oud slooppand. Als één van hen een zeer kostbare vondst doet besluit hij dit te verzwijgen voor de anderen. Vanaf dat moment bewegen de schooiers zich in een choreografie van achterdocht, hebzucht en sabotage.
Duur film 17 min
Jaar 2010
Taal Geen
Ondertiteling Geen
Trailer Bekijk trailer

The Ambidextrous 15 min

THE AMBIDEXTROUS

Regisseur Antonio Palomino
Synopsis film  
1937, Spanish Civil War.. A man wakes up in the middle of a battlefield with amnesia. The soldiers of both trenchs do not recognize him, so nobody will help him. He is injured and his time is about to finish…
Duur film 14 min
Jaar 2010
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

Thijs and the ladies 1 3 min

Thijs-and-the-Ladies

Regisseur Joris van den Berg
Synopsis film  
‘De meisjes van Thijs’ is een wekelijkse komische internetserie over Thijs. Thijs is niet zo handig met meisjes. Toch probeert hij er elke aflevering een te versieren.
Duur film 3 min
Jaar 2011
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen


Blok 3
Gallery 5 min

Gallery
Regisseur Robert Proch
Synopsis film  
Three different characters arrive at the strange world of retail park, and in doing so enter a twisted game where how they appear to one another defense how they act. Grotesque picture about how the day off can become working one.
Duur film 5 min
Jaar 2010
Land Polen
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

Donde el aguila se paro 30 min

Donde el aguila se paro

Regisseur Juan Lopez Maas
Synopsis film  
Translated into English it means "Where the eagle landed". This film is basically about life it's self. It's about birth, youth, love, battle and death told by the customers of the writers from the 'Plaza Santo Domingo' square./td>
Duur film 30 min
Jaar 2009
land Mexico
Ondertiteling Engels
Credits Nederlands Filmfestival 2009 (winnaar ‘Wildcard’)
Trailer Geen

No way Back 25 min

No-Way_Back

Regisseur Shariff Korver
Synopsis film  
GEEN WEG TERUG is een psychologisch sociaal drama met veel suspense. Het is een korte fictiefilm over een medewerker op een asielzoekerscentrum, Mark, die bevriend raakt met een bijzondere bewoner, Said. Als Said dreigt te worden uitgezet, leert Mark dat feit en intuïtie soms een troebel beeld geven van de werkelijkheid. GEEN WEG TERUG is een afstudeerfilm voor de Nederlandse Film en Televisie Academie, die wil laten zien dat de wereld van vluchtelingen niet zo zwart-wit is als soms wordt aangenomen. Gert Altena, die zelf bij een asielzoekerscentrum gewerkt heeft, liet zich voor het script inspireren door zijn eigen ervaringen.
Duur film 25 min
Jaar 2011
Taal Nederlands/Engels
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer

Blok 4
De Kopieermachine 3 min

De-Kopieermachine

Regisseur Fana Richters
Synopsis film  
Afstudeerfilm van Fana Richters, Media College Amsterdam. Gedicht van Hans Andreus en voice-over door Akwasi Ansah over een kopieermachine in een modern kantoor van een firma in Leidschendam die mensen kopiëren kan.
Duur film 3 min
Jaar 2012
Taal Geen
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

N’Être 12 min

N-Etre

Regisseur Olfa Ben Ali
Synopsis film  
Olfa Ben Ali grew up in a so called ghetto but from her perspective, this place, often perceived as grey, bleak and threatening - is fragile, subtle and warm. In this film Olfa Ben Ali offers a glimpse into ordinary life in the banlieue. The intimacy of the conversation with her mum contrasts with the rigid uniformity of the modernist housing and, along with discrete observations of her neighborhood, paints a picture of the private lives behind the facades.
Duur film 12 min
Jaar 2012
Taal Frans
Ondertiteling Engels
Credits Rietveld Academie 2012 Award 2006

Sound of Memories 18 min

Sound-Of-Memories

Regisseur Michal Owsinski
Synopsis film  
For this film, Michal Owsinski was working with anthropologists. The anthropologists were doing a research on polish resettles, and therefore interviewing them. Owsinski attempted to record these interviews.
Duur film 18 min
Jaar 2012
Taal Polen
Ondertiteling Engels
Credits Rietveld Academie 2012
Trailer Bekijk trailer

 Lap Rouge 35 min

Lap-Rouge

Regisseur Lodewijk Crijns
Synopsis film  
Lodewijk Crijns, die zichzelf meestervervalser noemt, was een van de regisseurs die halverwege de jaren negentig speelde met de fake-documentairevorm. Centraal in zijn bekroonde Lap Rouge staan twee excentrieke broers, een slager en een autosloper, die sinds 1959 met hun bejaarde, tirannieke moeder in een Zuid-Frans gehucht wonen. Crijns volgt ze in hun dagelijkse bezigheden (zoals het houden van baby's op sterkwater) maar laat ze ook reageren op de camera door ze te interviewen en commentaar te laten leveren. Crijns schuwt daarbij de pathos niet en zoekt in zijn soms kolderieke, dan weer schrijnende portret de grenzen op van het ongegeneerde gluren, lang voordat reality-tv de kop op stak. (bron: IDFA)
Duur film 35 min
Jaar 1996
Land Nederland
Credits Mannheim-Heidelberg International Filmfestival (Special Mention 1996), Cracow Film Festival (Silver Dragon 1997), Angers European First Film Festival (European Jury Award Short Film 1997).
Trailer Geen

Blok 5
Volgens de Vogels 8 min

Volgens de Vogels

Regisseur Linde Faas
Synopsis film  
Deze herfst is weer een uitstekend jaargetij om naar de animatiefilms van Linde Faas (1985) te kijken, die in 2008 voor haar afstudeerfilm volgens de vogels met de St. Joostpenning werd bekroond en een startstipendium van het Filmfonds kreeg. Ze tekent Hollandse herfstlandschappen "om er verhalen in te ontdekken." Miniatuurfijne bomen, takken, bladeren die opdoemen in de nevel. En vogels. Veel vogels. "Ik heb altijd al een fascinatie voor vogels gehad. De manier waarop ze bewegen is heel eigenaardig, het lijkt alsof ze in een geheel eigen wereld leven, die los staat van de onze." Het lijkt alsof ze schimmen wil vangen: "Ik wil beelden neerzetten en verhalen vertellen die lijken op de realiteit maar het net niet helemaal zijn. Kleine dingen of momenten in de aandacht plaatsen, die mensen normaal gesproken ontgaan."
Duur film 5 min
Jaar 2008
land Geen
Ondertiteling Geen
Credits Competitie Studentenfilms voor Nederland en België (eerste prijs), St. Joostpenning
Trailer Geen

Six Weeks 18 min

Six-weeks

Regisseur Marcin Janos Krawczyk
Synopsis film  
Due to different life situations there are mothers who do not want or those who cannot bring up their children. They have the right to give the child away just after delivery. During the first six weeks of the newborn’s life the mother has to make the decision about the definit resignation of her parental rights. She is free in making her decision however the decision she makes cannot be changed afterwards. A biological mother loses any contact with her child. She can only write a final letter to the child. The film shows in a poetical way the first six weeks of the small human being who was given up.
Duur film 18 min
Jaar 2009
Taal Pools
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

Without Snow 35 min

Without-snow

Regisseur Magnus von Horn
Synopsis film  
"It's not my fault, it's not your fault, it's the landscapes fault". Linus is 16 years old and has just fallen in love with his best friend's girlfriend. Never could he imagine that it would bring such aching consequences.
Duur film 35 min
Jaar 2011
Land Polen/Zweden
Taal Zweeds
Ondertiteling Engels
Credits Bekijk trailer


Blok 6
Main titles ''year zero'' of festival 2011 6 min

Year-Zero

Regisseur Mischa Rozema
Synopsis film  
What would happen if the future lands on our doorstep today? Let's take mankind, add perhaps 100 years and then let them show up on our doorstep today. The future would pretty much devour the present. Probably in a matter of, let's say, 7 days... So that's what we're looking at. But every ending also means a new beginning, hence Year Zero.
Duur film 6 min
Jaar 2011
Land Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

The Seeds 27 min

The-Seeds

Regisseur Wojciech Kasperski
Synopsis film  
In a hut on the side of a village surrounded by a chain of the Altai Mountains there lives a married couple totally rejected by the rest of the community. The family lives in penury and is hardly able to make the ends meet. Once an enormous tragedy took place there and now everyone, both parents and their children, are paying for the sin of the past. The film is a part of the programme Poland – Russia. A New Look.
Duur film 28 min
Jaar 2005
Taal Russisch
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

Thijs and the Ladies 2 3 min

Thijs-And_the_ladies2

Regisseur Joris van den Berg
Synopsis film  
‘De meisjes van Thijs’ is een wekelijkse komische internetserie over Thijs. Thijs is niet zo handig met meisjes. Toch probeert hij er elke aflevering een te versieren.
Duur film 3 min
Jaar 2011
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

Hard for the hall 26 min

Hard_for_the_hall

Regisseur René van Zundert
Synopsis film  
Hard voor de Hal is een documentaire over de Rotterdamse Energiehal, de plek waar het zaadje is geplant voor de hedendaagse Gabberscene. De feesten in de Energiehal waren rauw, puur en omstreden. Ze lagen aan de basis van een scene die tot op de dag van vandaag wereldwijd actief is. Vier persoonlijkheden vertellen vanuit hun eigen achtergrond en expertise wat de invloed is geweest van de gabberfeesten in deze legendarische Hal. In ‘Hard voor de Hal’ word de lifestyle, de organisatie, de schaduwkant en de beleving van de gabbercultuur door deze vier karakters belicht.
Duur film 25 min
Jaar 2011
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer Bekijk Trailer

Thijs and the Ladies 3 3 min

thijs_and_the_ladies3

Regisseur Joris van den Berg
Synopsis film  
‘De meisjes van Thijs’ is een wekelijkse komische internetserie over Thijs. Thijs is niet zo handig met meisjes. Toch probeert hij er elke aflevering een te versieren.
Duur film 3 min
Jaar 2011
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen


Blok 7
Henk en Correltje (audiobrief) 20 min
Regisseur HENK EN CORRELTJE
Synopsis film  

Vereniging ter bevordering van het Kennisnemen van.
Een door de “Vereniging ter bevordering van het Kennisnemen van” gevonden audiocassetteband, waar wij kennis van kunnen nemen. Een ingesproken brief vanuit de VS. Vrolijk kerstfeest krijgt deprimerend kantje.

Duur film  
Jaar  
Taal  
Ondertiteling  
Trailer  

Het onopmerkelijke leven van
          Hans Boorman
25 min

Het-onopmerke

Regisseur Jonathan Herzberg
Synopsis film  
Een grillig romantisch drama over hoe het leven voorbij gaat. Hans Boorman valt in de jaren 1960 voor de charmes van een bijzondere vrouw. Vijftig jaar later besluit hij naar haar op zoek te gaan.
Duur film 25 min
Jaar 2011
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

Time Flies deel 2 17 min

Time-Flies-Deel-2

Regisseur Eric Meyer
Synopsis film  
Enkele jaren geleden begon de filmmaker zijn hoogbejaarde vader te filmen. “De wereld van mijn vader was geslonken tot een tafel bij het raam, alles binnen handbereik. Op een avond, toen ik tegenover hem zat terwijl hij onverstoord door zijn tijdschriften bladerde, pakte ik een kleine videocamera uit mijn tas en begon hem te filmen. Wat spontaan begon, werd een ontdekkingstocht die bijna vier jaar zou gaan duren’. Uit dit proces zijn tussen 2009 en 2012 twee films en een single-channel video-installatie ontstaan. De werken zijn een aaneenschakeling van documentair gefilmde scènes of ‘tableaus’ uit het dagelijkse leven van de oude man, gerangschikt naar dagverloop en seizoenen. Zij tonen van zeer dichtbij de ouderdom en de vluchtigheid van het bestaan.
Duur film 16 min
Jaar 2011
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

Blok 8
OMENAMEHU 4 min

Omenamehu

Regisseur Michiel van de Weerthof
Synopsis film  
Het non-infotainment kleuterprogramma voor volwassenen. Een bonte ode aan de non-communicatieve muzikaliteit van taal. '"(...)Je kan er ook nog altijd het beste van proberen te maken, door wat letterlijk is figuurlijk te postuleren of door het figuurlijke te letterlijk te nemen. Daarmee schept Michiel van de Weerthof met Omenamehu een wereld die hij altijd naar zijn hand kan zetten. Absurd? dat ligt er aan..”. (tekst Freek Lomme)
Duur film 4 min
Jaar 2011
Land Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

Dutch cocaine factory 54 min

Dutch Cocaine Factory

Regisseur Jeanette Groenendaal
Synopsis film  
Hoofdpersoon Arend wordt afgeluisterd en bespied. Hij verdenkt de informatiemaatschappij. Ze houden elkaar nauwlettend in de gaten via internet, telescoop en verrekijker. De film volgt Arend richting 'Solutions' (een privé-afkickkliniek), met onderweg een poging om een oud Nederlands bedrijf nieuw leven in te blazen: de Nederlandse Cocaïne Fabriek (tot de Tweede Wereldoorlog was Nederland de grootste producent van kwaliteitscocaïne). Ook is er een feest bij Erwin Olaf, waar decadent uitgedoste gasten zich te goed doen aan coke.
Duur film 54 min
Jaar 2007
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer bekijk trailer


Blok 9
EGO 10 minRegisseur Leevi Lehtinen
Synopsis film  
(EGO) is a visual poem about sins and subconscious mind. It tells a story of a man losing his soul, and of his attempts to get it back.
Duur film 10 min
Jaar 2011
land Finland
Ondertiteling Geen
Credits NIAF 2011
Trailer Bekijk trailer

Wile E 15 min

Wile-E

Regisseur Christopher Holloran
Synopsis film  
A girl and boy on separate sides of the world (NY & Amsterdam) both lead fantastical lives but are incapable of meeting. The film is loosely based on a Wile E. Coyote and Roadrunner sketch where Wile E. paints a tunnel on a rock that the Roadrunner passes through. The characters exist in their own hyperreal worlds, oblivious to the fact that their surroundings are merely fictionalised. Yet they still doggedly try to meet, to break away from their 'painted tunnels'. Wile E. serves as a deconstruction of hyperreal drama in a cinematic format. Numerous tropes of the cinematic language that usually goes unquestioned are identified and made as visible as possible whilst still retaining an engaging veneer. The edges of the screen become observable, the screen floats within it’s own frame of reference. Music and image are separated from speech to distinguish which one does what. The music itself is cheaply manipulative and the 3 part basic structure of introduction, disagreement and conclusion is strikingly clear. Even the narrative itself is an absurdist exploitation of elementary hyperreal filmmaking. Yet even when everything is visually and aurally laid on a platter, the audience will fight to ignore something they cannot compute and will instead settle on engaging with the basic premise that it’s just a film.
Duur film 14 min
Jaar 2012
Taal Engels
Credits GRA in Audio Visual 2012, Rietveld Academie
Trailer Geen

Deep Red 7 min

Deep Red

Regisseur Esther Urlus
Synopsis film  
Deep Red is an investigation into additive colour mixing on film. Handmade by a d-i-y silkscreen printing technique. Starting point are on black and white hi-con filmed trees shorn of their leaves. As if they're the reminiscent of branches seen flashing past in the night from the back seat of a car. Transformed into thirty six layer deep technicolour.
Duur film 7 min
Jaar 2012
Taal Geen
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

That's Life 27 min

That's Life

Regisseur Daniel Zielinski
Synopsis film  
The film shows a beautiful and strong bond between an ailing older woman and her son who sacrificed his family life and professional career so far to take care of his mother. It depicts their everyday existence, pervaded by sensitivity and extreme care, when simple activities such as washing or dressing up require a lot of time and effort on the part of the sick woman and her son, too. Filled with immense love for his mother, at the same time the man begins to feel resentment towards the people around him. In his conversation with one of his sons the father reveals that he misses support from close family members. Will a family meeting become an opportunity to mend such fragile relations? The film is a documentary debut of Daniel Zielinski.
Duur film 27 min
Jaar 2010
Taal Pools
Ondertiteling Engels
Trailer Geen


Blok 10
Een bizarre samenloop van
          omstandigheden
10 min

Een bizarre samenloop van omstandigheden

Regisseur Joost Reijmers
Synopsis film  
In een combinatie van live action en animatie vertelt de eindexamenfilm van IMVF-studenten het verhaal van drie Amsterdammers die elk een rotdag hebben. Hun stommiteiten lijken op het eerste gezicht niets bijzonders, maar wat gebeurt er als je deze bij elkaar optelt?
Duur film 8 min
Jaar 2011
Taal Nederlands/Duits en Oud-Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

Nieuw leven in Congo, 2012 50 min

nieuw-leven-in-congo

Regisseur Paul Hegeman
Synopsis film  
Het door (burger)oorlogen geteisterde Oost Congo behoort tot een van de armste gebieden van de wereld, ondanks de bodemschatten die de regio bezit. Een kind is pas je kind, zo luidt een bekende gezegde in de Congo,als het de eerste vijf jaar van zijn leven doorkomt. Moeder en kind overleven maar al te vaak niet het kraambed. Dat het ook anders kan, laat Nieuw leven in Congo zien. Een nieuwe aanpak van ontwikkelingshulp die niet louter een zak geld verstrekt aan een falende overheid, maar de Afrikaan stimuleert om zijn lot in eigen hand te nemen en eigen verantwoordelijkheid te dragen, verricht wonderen. PBF, Performance Based Financing heet die aanpak, en ze wil zoveel zeggen dat financiële steun of afrekening pas plaats vindt als het afgesproken werk verricht is, en niet ervoor. Twee vrouwen worden hierbij gevolgd. De 23-jarige Byenda die zojuist haar derde kind op de wereld heeft gebracht en de zwangere Aurelie die op 31-jarige leeftijd haar zevende kind verwacht. Beide vrouwen leven een zwaar en onzeker bestaan, bedreigd door armoede en het seksueel geweld dat Oost Congo teistert. Maar ze tonen zich onverslaanbaar en worden daarbij op weg geholpen door een revolutie in ontwikkelingshulp die er tenminste voor zorgt dat zij hun kinderen in gezondheid baren.
Duur film 50 min
Jaar 2012
Land Congo
Taal wahili/Frans
Ondertiteling Nederlands
Credits Voorpremière tijdens SOMNIO 2012


Blok 11
Act 1 till 11, Re-Assemblage 12,
     Timeline 6, Cut 7
27 min

Act 1 till 11 Re-assemblage 12, Timeline 6, cut7

Regisseur Zoot Derks
Synopsis film  
A film research into the use of technological timelines. What impact have designed timelines, which capture video, turning surfaces of the real in a permanent historical context, creating instant past, or 'pastness'? Keyword in Act 1 till 11, Re-Assemblage 12, Timeline 6, Cut 7 is the concept of 'suture', which can mean as much as 'edit', but also literally translates as 'sew' and on a theoretical level ‘an infringement in the common discourse’. Zoot Derks is moving along at the intersection of these meanings and on the border between word and (video) image.
Duur film 27 min
Jaar 2012
Taal Engels/Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

Desideratum 24 min

Desideratum

Regisseur Maikel Nijnuis
Synopsis film  
Een psychologische horrorfilm over drie personages die worstelen met het kwaad in zichzelf. Ze proberen weerstand te bieden aan hun grootste verlangen, terwijl een demonische figuur hen verleidt.
Duur film 24 min
Jaar 2011
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Bekijk trailer

Consume 3 min

Consume

Regisseur Wim Jongedijk
Synopsis film  
An underground Super 8 chase with a definite ending. As dark and relentless as death to the child's mind.
Duur film

3 min

Jaar 2004
Taal Geen
Ondertiteling Geen
Trailer Geen


FILMBLOKKEN LANGE FILMS

Blok 12
Reformation 78 min

Reformation

Regisseur Jeanette Groenendaal
Synopsis film  
‘Jeanette Groenendaal verhuisde op zevenjarige leeftijd naar een strenggelovig dorp. In dit gehucht langs de rivier in de Hollandse Bible Belt werd zij in de jaren zeventig als importkind uit Utrecht aangesproken en gevreesd als 'vreemde buitenlander' en als 'stadsen hoer'. Op de zwaar gereformeerde lagere school werd door de schoolmeester voor haar voorgebeden; zij was dochter van de Duivel en de klas dreunde hem massaal na. Groenendaal (Dutch Cocaine Factory, 2007) keert 38 jaar later terug om er een persoonlijk onderzoek naar het zondebokmechanisme te filmen. In het dorp ontwikkelde zij een complex performance/filmproject: ze ensceneert het maken van een film op deze beladen locatie door middel van performances, gebaseerd op de bevroren beelden uit haar herinneringen. Deze gestileerde autobiografie is meer dan een persoonlijke therapie of een documentaire over een fundamentalistische gemeenschap. Ze keert niet terug naar het verleden uit wraak of om te veroordelen maar om de wortels te onderzoeken van een verleden dat nu weer terugkomt: religie, conservatisme, vreemdelingenhaat, het opgeheven vingertje.’ (bron: IFFR)
Duur film 78 min
Jaar 2011
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Credits DFA Amsterdam 2011 (première)
Trailer Bekijk trailer

Blok 13
NU. 80 min

Nu

Regisseur Jan-Willem van Ewijk
Synopsis film  
Rose (Brigitte Baladié) en Jaap (Matthijs Bourdrez), twee geliefden die van elkaar gescheiden zijn (waarom wordt later duidelijk), spreken elkaar toe in intieme voice-overs. Hij in het Nederlands, zij in het Frans, de taal van haar geboorteland. Het gemis valt hen zwaar, Jaap wordt er zo onder bedolven dat hij nauwelijks functioneert. Af en toe ziet hij haar in een visioen of voelt haar troostende armen om zich heen. Hij probeert uit het leven te stappen, maar wordt gered door zijn beste vriend JP (Jan-Willem van Ewijk). Deze womanizer tegen wil en dank neemt hem mee naar Frankrijk, om Rose te bezoeken. Onderweg wordt, mede door de korte zinnetjes die Jaap en Rose uitwisselen, het verleden beetje bij beetje ontsluierd. JP, vertolkt door regisseur, scenarist en producent Jan-Willem van Ewijk, heeft hierin een kwalijke rol gespeeld. Een teder speelfilmdebuut met zorgvuldig gekozen camerastandpunten en aandacht voor detail.
Duur film 80 min
Jaar 2006
Taal Nederlands

Credits

Nederlands Filmfestival (eervolle vermelding debuutcompetitie), ECU Independent Film Festival in Parijs (eerste prijs), Seattle Filmfestival, Montreal World Film Festival
Trailer Bekijk trailer


Blok 14
David Holzman's Dairy 73 min

David Holzman's dairy

Regisseur Jim McBride
Synopsis film  

Shot in 1967, David Holzman's Diary is a milestone in contemporary film history. Brilliantly conceived and executed, it manages to simultaneously be very much of its time and very many years ahead of its time. The film tells the story of David Holzman, a young man infatuated with film and film-making. Newly unemployed and beset with doubts and worries, Holzman thinks that filming his everyday existence will 'bring life into focus'. Staged to seem like a documentary of a real person's life, Holzman’s filming of his life starts to take over his life.

Duur film 74 min
Jaar 1967
Taal USA
Ondertiteling Engels
Credits Mannheim-Heidelberg International Filmfestival, Grand Prize 1967, National Film Preservation Board, USA, National film Registry 1991
Trailer Bekijk trailer

Blok 15
Frost 201 min

Frost
Regisseur Fred Kelemen
Synopsis film  
Deze 3 uur durende epische film volgt een moeder en zoon, weg gevlucht van haar man in Berlijn, op zoek naar een dorp dat verdwenen lijkt in het Oost-Duitse landschap. Een landschap dat gaande weg metafysische vormen aanneemt; diep bevroren, krakend, leeg en wit. Is nu al, na 15 jaar, een “cult” klassieker. Mede doordat deze film zelden te zien is geweest en degenen die de film wel hebben gezien vooral in superlatieven spreken. Dus zeker zien, grote kans dat u verkocht bent en ook niet meer voor rede vatbaar bent: Dit is Grote Cinema!

Fred Kelemen: "We are on a journey, very simply. We're born, we die and in between we have to make our way, and there's no way to stop. Even if you sit in your room and do nothing, time is passing and something is happening, which is a very big adventure."

Fred Kelemen is naast regisseur, ook cameraman / DOP. Hij werkte o.a. mee aan een aantal films van Béla Tarr (The Turin Horse).
Duur film 201 min
Jaar 1997/1998
Land Duitsland
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

Blok 16
Les Eclats 84 min

Les Eclats

Regisseur Sylvain George
Synopsis film  
Fragmenten van stemmen, woede en gelach; gebroken woorden, beelden en herinneringen; de zucht van de wind, het gebaar van de zon bij haar ondergang, haar bloedrode reflectie; de inval van de politie, processiekrijgers… Les éclats (Ma guele, ma revolte, mon nom) bestaat uit weggelaten fragmenten uit Georges eerdere film May they rest in revolt (Figures of war). In een impressionistische collage tekent Sylvain George een kaart van het geweld dat wordt uitgeoefend op migranten; de herhaling van het kolonialisme en de onaanvaardbaarheid van de wereld ‘zoals zij is’. Aan de basis van Les éclats stonden de drie jaar die George in Calais doorbracht onder immigranten - non-personen in een non-ruimte. George’s geëngageerde werk combineert strijdbaarheid met een vlucht uit documentair realisme.
Duur film 84 min
Jaar 2011
Taal Frankrijk
Ondertiteling Engels
Credits Geen
Trailer Bekijk trailer

Blok 17
I'm still alive 86 min

I'm still alive

Regisseur Peter van Houten
Synopsis film  
Het leven van de Poolse Jadwiga Kubis Waslicka liep gelijk op met dat van de twintigste eeuw. De grote bewegingen van de geschiedenis als het communisme, kapitalisme en fascisme zorgden ervoor dat ze door half Europa moest zwerven. Van Polen via Duitsland en Engeland ook naar Nederland. Nu is de Poolse terug in haar geboorteland. In Warschau. Ze is oud. Haar lichaam is in verval en ze wacht eigenlijk tot de engelen haar komen halen. De filmmaker is zich bewust van Jadwiga's ouderdom en naderende einde, maar hij ziet toch veel schoonheid in haar verschijning. Hij laat haar doorleefde gezicht samenvallen met het schuldige Poolse landschap. Op de meest intieme momenten kijkt hij niet weg en blijft in de breekbaarheid zoeken naar schoonheid. De vrouw verlaat haar woning niet meer, maar de filmmaker wel. Hij brengt beelden en geluiden terug die zonder woorden over haar leven vertellen. Beelden die het lijden uit het verleden vermengen met het lijden van nu.
Duur film 86 min
Jaar 2012
Taal Engels/Pools
Ondertiteling Nederlands
Credits Geen
Trailer Bekijk trailer


Blok 18
The Proposition 104 min

The proposition

Regisseur John Hillcoat
Synopsis film  

Engelse kapitein Stanley heeft een zware opdracht: beschaving brengen in de Australische outback anno 1880. Tussen Stanley en zijn beschaving staan onder andere Aboriginals met speren en Ierse outlaws met pistolen en geweren. Het scenario voor deze eerste Australische western schreef zanger Nick Cave. En hij schreef een verhaal even donker en tegenstrijdig als zijn muziek: intens en dromerig, gewelddadig en romantisch. Regisseur Hillcoat, die eerder al videoclips voor Cave maakte, creëerde met behulp van cameraman Benoît Delhomme (onder meer bekend van Tsai Ming-liangs What time is it here) een fascinerend angstaanjagend landschap, soms verblindend wit en soms in de aardetinten van geronnen bloed.

Duur film 104 min
Jaar 2005
Land Australië
lTaal Engels
Ondertiteling Nederlands
Scenario & Muziek Nick Cave
Trailer Bekijk trailer

Blok 19
Level 5 105 min

Level_5

Regisseur Chris Marker
Synopsis film  
The French computer programmer Laura inherits the task of making a computer game of the Battle of Okinawa in Japan during World War 2. She searches the Internet for information on the battle, and interviews Japanese experts and witnesses. The extraordinary circumstances of the Battle of Okinawa lead Laura to reflect deeply on her own life and humanity in general, particularly the influence of history and memories. (bron: IMDB) Chris Marker (29 juli1921-29 juli 2012) was een Frans cineast, documentairemaker, schrijver, fotograaf en mediakunstenaar. Hij wordt als een van de grondleggers van het genre filmessay beschouwd. Film theoreticus Roy Armes: "Marker is onclassificeerbaar omdat hij uniek is ... de Franse Cinema heeft zijn "toneelschrijvers", zijn dichters, zijn technici en zijn autobiografen maar heeft slechts één ware essayist: Chris Marker."
Duur film 105 min
Jaar 1997
Land Frankrijk
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

Blok 20
Sunrise (livemusic: Kevin Toma) 95 min

Sunrise

Regisseur F.W. Murnau
Synopsis film  
SUNRISE (1927, live begeleiding en componist: Kevin Toma) Klassieker uit 1927, zelfs nu 85 jaar later, mede door zijn vernieuwende filmtaal, een film die nog steeds staat al een huis. Kevin Toma componeerde een prachtige score bij deze film. Het verhaal is een klassiek thema: Een getrouwde man valt voor een vamp. Zij suggereert hem zelfs om zijn vrouw tijdens een roeitochtje op het meer te verdrinken. Op het moment suprême deinst hij terug, maar dan steekt er een storm op.
Duur film 94 min
Jaar 1927
Land USA
Credits Oscar voor ‘Best Actress in a Leading Role’, Oscar voor ‘Best Cinematography’, Oscar voor ‘Best Picture, Unique and Artistic Production’ (1929)
Trailer Bekijk trailer

Blok familie programma A
Monster of Nix 30 minRegisseur Regisseur: Rosto
Synopsis film  
The Monster of Nix is een duistere animatiemusical over de tienjarige Willy die terechtkomt in een bizar universum waar griezelverhalen in eieren worden bewaard. Regisseur Rosto wist onder andere Terry Gilliam en Tom Waits te strikken voor de stemmen. De Amerikaanse band The Residents nam een deel van de soundtrack voor zijn rekening. (bron: EYE)
Duur film 30 min
Jaar 2011
Land Nederland
Cedits Annecy International Animated Film Festival 2011 (première), Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste korte animatie
Trailer Bekijk trailer

Freekje Engel 23 min

Freekje Engel

Regisseur Annelies Heesakkers & Franka Stas

Synopsis film  
Freekje Engel is een filmisch portret van een bijzonder (Nederlands) meisje van 11 jaar. Freekje is kleiner van stuk dan haar leeftijdgenoten en dat maakt haar kwetsbaar. Daartegenover staat een grote kracht die voortkomt uit originaliteit, creativiteit en gedrevenheid. Deze talenten dwingen respect af en lijken tegelijkertijd een compensatie voor de extra centimeters die ze graag zou willen hebben om erbij te horen.
Duur film 23 min
Jaar 2011
land nederland
Ondertiteling Geen
Credits Geen
Trailer Geen

De zwemles, jaar 2008 9 min

De zwemles

Regisseur Danny de Vent
Synopsis film  
Het verhaal van Zwemles vertrekt van iets heel eenvoudigs, de kleine Jonas krijgt zijn allereerste zwemles en heeft hier een beetje schrik voor, maar ontpopt zich dan tot een ware thriller. Alles wat in het zwembad gebeurt, krijgen we te zien vanuit het perspectief van de bange Jonas. De twee meisjes in het water lijken wel de tweeling uit The Shining en de zwemmende man heeft meer weg van een haai in aanvalsmodus dan van iemand die rustig baantjes trekt. Gelukkig weet Jonas zich te handhaven en ontdekt hij gelukkig ook de geneugten van het zwemmen.
Duur film 9 min
Jaar 2008
Taal Belgie
Ondertiteling Geen
Credits Audience Award at the Prix UIP at Gent Filmfestival, the Audience Award at Leuven Shorts Festival and the AVID Audience award for Best animated short film
Trailer Bekijk trailer

Blok familie programma B
Volgens de Vogels 8 min

Volgens de Vogels

Regisseur Linde Faas
Synopsis film  
Deze herfst is weer een uitstekend jaargetij om naar de animatiefilms van Linde Faas (1985) te kijken, die in 2008 voor haar afstudeerfilm volgens de vogels met de St. Joostpenning werd bekroond en een startstipendium van het Filmfonds kreeg. Ze tekent Hollandse herfstlandschappen "om er verhalen in te ontdekken." Miniatuurfijne bomen, takken, bladeren die opdoemen in de nevel. En vogels. Veel vogels. "Ik heb altijd al een fascinatie voor vogels gehad. De manier waarop ze bewegen is heel eigenaardig, het lijkt alsof ze in een geheel eigen wereld leven, die los staat van de onze." Het lijkt alsof ze schimmen wil vangen: "Ik wil beelden neerzetten en verhalen vertellen die lijken op de realiteit maar het net niet helemaal zijn. Kleine dingen of momenten in de aandacht plaatsen, die mensen normaal gesproken ontgaan."
Duur film 5 min
Jaar 2008
land Geen
Ondertiteling Geen
Credits Competitie Studentenfilms voor Nederland en België (eerste prijs), St. Joostpenning
Trailer Geen

OMENAMEHU 4 min

omenamehu

Regisseur Michiel van de Weerthof
Synopsis film  
Het non-infotainment kleuterprogramma voor volwassenen. Een bonte ode aan de non-communicatieve muzikaliteit van taal. '"(...)Je kan er ook nog altijd het beste van proberen te maken, door wat letterlijk is figuurlijk te postuleren of door het figuurlijke te letterlijk te nemen. Daarmee schept Michiel van de Weerthof met Omenamehu een wereld die hij altijd naar zijn hand kan zetten. Absurd? dat ligt er aan..”. (tekst Freek Lomme)
Duur film 4 min
Jaar 2011
Land Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

The Origin of Creatures 7 min

The origin of creatures
Regisseur Floris Kaayk
Synopsis film  
“The Origin of Creatures is inspired by the biblical story of the Tower of Babel and is set in an imaginary future where the world is hit by a catastrophe. Among the remains of a devastated city lives that what is left of humanity. Human bodies are divided into separated parts of the body and are fused to special beings. Together, these creatures form a colony. In the rubble of destroyed buildings they are trying to build a nest as large and as high as possible, so that their queen gets enough sunlight to reproduce.”
Duur film 11 min
Jaar 2010
Taal Geen
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

Messa di Voce 2 min

MESSA-di-voce

Regisseur Jaap Blonk & Golan Flong
Synopsis film  
Messa di Voce (Ital., "placing the voice") is an audiovisual performance in which the speech, shouts and songs produced by two abstract vocalists are radically augmented in real-time by custom interactive visualization software. The performance touches on themes of abstract communication, synaesthetic relationships, cartoon language, and writing and scoring systems, within the context of a sophisticated, playful, and virtuosic audiovisual narrative. (bron: tmema.org)
Duur film 2 min
Jaar 2003
Taal Geen
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

Een bizarre samenloop van
          omstandigheden
10 min

Een bizarre samenloop van omstandigheden

Regisseur Joost Reijmers
Synopsis film  
In een combinatie van live action en animatie vertelt de eindexamenfilm van IMVF-studenten het verhaal van drie Amsterdammers die elk een rotdag hebben. Hun stommiteiten lijken op het eerste gezicht niets bijzonders, maar wat gebeurt er als je deze bij elkaar optelt?
Duur film 8 min
Jaar 2011
Taal

Nederlands/Duits en
Oud-Nederlands

Ondertiteling Geen
Trailer Geen

Jacco's film 20 minRegisseur Daan Bakker
Synopsis film  
De tienjarige Jacco neemt de kijker mee in zijn kleurrijke belevingswereld. Vol enthou siasme vertelt hij over zijn vrienden, vriendinnen, interesses, dagelijkse bezigheden en niet te vergeten: de wonderen der natuur. Als we hem mogen geloven, hebben we hier te maken met een uitzonderlijk getalenteerde, geliefde en in alle opzichten zeer suc cesvolle jongeman. Dat zijn ouders voortdurend met elkaar overhoop liggen, lijkt hem weinig te deren: Jacco bepaalt zelf wel hoe de wereld in elkaar zit. Maar hoelang houdt hij dat nog vol?
Duur film 18 min
Jaar 2009
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen


LOCATIE HAL 25
De films in de Mini bios, de Documentatiehoek en de Dixi worden tijdens het festival steeds herhaald.

Mini bios 1
Restauratiewagens 15 min

restauratiewagens

Regisseur Arianne Olthaar
Synopsis film  
Een eerbetoon aan interieurs van restauratiewagens uit de jaren ‘60 en ‘70 en aan de restauratiewagen an sich; een bar/bistro met vastgezette meubels, beperkt in maat, zich voortbewegend door het landschap.
Duur film 15 min
Jaar 2009
Credits IFFR, Int Kurzfilmtage Oberhausen, MediaCity Festival, New York Film Festival, Art Amsterdam
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

On Phenomena & Existences no. 3 11 min

on-phenomena

Regisseur Andre Schreuders
Synopsis film  
Op het dak van de staatsuitgeverij in St. Petersburg, kijkt een jonge schrijver neer op het chaotische verkeer langs het kanaal Fontanka en probeert om de orde in de stad te houden. De film is gebaseerd op een kort verhaal van de Russische absurdistische schrijver Daniil Charms: een film over vloeibaar denken in een meerlaags mengsel van animatie, poëzie, documentaire en fictie.
Duur film 11 min
Jaar 2006
Taal Russisch
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

The Fourth man 21 min

The Fourth Men

Regisseur Krzysztof Kasior
Synopsis film  
The Fourth Man is een documentairebiecht van Zbigniew Balcerzak, een man die zich jaren geleden heeft teruggetrokken in het Poolse Bieszczady-gebergte. Van alles en iedereen verlaten produceert hij hier kolen. Eenzaamheid is zijn straf voor de daden die hij pleegde in het verleden en die hij tot nog toe geheim heeft gehouden. De documentaire volgt Balcerzaks persoonlijke wroeging hierover. De film bestaat uit drie delen: Winter, Zomer en Het Archief. Winter is de tijd waarin Zbyszek alleen is en zijn gedachten over het leven deelt. In Zomer werkt hij samen met de Afro-Amerikaansen Gustaw, die geld spaart om medicijnen te kunnen studeren. Het Archief is een étude van Katarzyna Klimkiewicz uit 1997.
Duur film 22 min
Jaar 2010
Land Polen
Ondertiteling Engels
Credits Geen
Trailer Geen

Mini bios 2
The Origin of Creatures 7 min

The origin

Regisseur Floris Kaayk
Synopsis film  
“The Origin of Creatures is inspired by the biblical story of the Tower of Babel and is set in an imaginary future where the world is hit by a catastrophe. Among the remains of a devastated city lives that what is left of humanity. Human bodies are divided into separated parts of the body and are fused to special beings. Together, these creatures form a colony. In the rubble of destroyed buildings they are trying to build a nest as large and as high as possible, so that their queen gets enough sunlight to reproduce.”
Duur film 11 min
Jaar 2010
Taal Geen
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

5 korte films studenten
          Istanbul/Armenia
28 min

studenten Istanbul

Deze vijf multimediadocumentaires zijn in juni 2012 zijn vertoond bij Galata Fotografhanesi in Istanbul, en geproduceerd in het raamwerk van de ‘multimedia voor dialoog’, een project dat ondersteund wordt door het algemene consulaat van het Koningkrijk der Nederlanden en de Britse ambassade.

Bayandur: geluid van de grens
Anush Babajanyan & Volkan Dogar, 5’20’’
Als iemand door het prikkeladraad kijkt, kan hij aan de andere kant ervan een andere wereld zien; maar hij kan niet vertellen hoe het ruikt, proeft of voelt. Hoe de dingen eigenlijk klinken aan de andere kant, achter de grens? De kindermuzikanten van de muziekschool in een dorpje aan de grens van Bayandur, verbreken de stilte van de grens.

Een wandeling met Kima
Arif Yaman & Marianna Vardanyan, 5’14’’
‘Wat een geluk dat je precies vandaaf naar mijn huis bent gekomen’ zegt Kima, wanneer zij haar gasten uitnodigt binnen te komen. Wanneer Kima vertelt over het dagelijkse leven in Gyumri, ontvouwt ze ook het verhaal van haar voorouders geforceerde verplaatsing van Erzurum naar Gyumri.

Container
Aleksey Manukyan & Deniz PekkIyIcI, 5’28’’
Terwijl de Akhurian Rivier tussen ze door stroomt, de grens bepalend tussen Armenie en Turkije, proberen de stemmen van een Koerd en een Armeen elkaar te bereiken en reconstrueert hun herinnering die bestaat uit gezamelijke traumatische herhalingen en angst.

Andere herininneringen
AnIl Çizmeciogiu & Sofia Danielyan, 3’ 40’’
Wanneer Sofia een persoonlijke reis begint naar de huizen, kerken en dorpjes waarover haar grootvader haar verteld heeft; komt ze terecht in een wijk van Kars, waar ze een sloop afwacht die een gevolg is van gentrificatieplannen. Ze ontdekt dat ze niet de enige is die een herinnering mee zal dragen aan de verlaten huizen.

Het station
Armine Vardanyan & Eren Aytug, 8’ 04’’
Toen de Turks-Armeense grens werd gesloten in 1993, als gevolg van het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict, werden de Kars-Gyumri treintrajecten beindigd. Terwijl het Dogukapitreinstation in Kars volledig gesloten werd, zijn mensen aan de andere kant van de grens in Akhurik doorgegaan met hun wekzaamheden bij het station, in afwachting op een trein die nooit lijkt te komen.

Afgesloten in 1993, en nog steeds scheidt de grens mensen, dorpen, treinrails, het gelach van kinderen en herinneringen. ‘’Beyond Waiting’’ gaat in op het dagelijks leven van mensen in de ‘grenssteden’Kars en Gyumri en de jaren van onderbroken dialoog.

Vijf multimediadocumentaires, allen geproduceerd door Aleksey Manukyan, Anil Cizmecioglu, Anush Babajanyan, Arif Yaman, Armine Vardanyan, Deniz Pekkiyici, Eren Aytug, Marianna Vardanyan, Sofia Danielyan en Volkan Dogar, is een oproep voor mensen aan beide zeiden van de grens om te luisteren, spreken en handelen ‘voorbij het wachten’.

Het project is gericht op het creeren van een in staat stellende omgeving voor de gezamelijke producties van jonge fotograven uit Turkije en Armenie, om hun stem te versterken via nieuwe vormen van verhaal-vertelling en om bij te dragen aan het dialoog tussen de twee buurlanden.

De zwemles, jaar 2008 9 min

De zwemles

Regisseur Danny de Vent
Synopsis film  
Het verhaal van Zwemles vertrekt van iets heel eenvoudigs, de kleine Jonas krijgt zijn allereerste zwemles en heeft hier een beetje schrik voor, maar ontpopt zich dan tot een ware thriller. Alles wat in het zwembad gebeurt, krijgen we te zien vanuit het perspectief van de bange Jonas. De twee meisjes in het water lijken wel de tweeling uit The Shining en de zwemmende man heeft meer weg van een haai in aanvalsmodus dan van iemand die rustig baantjes trekt. Gelukkig weet Jonas zich te handhaven en ontdekt hij gelukkig ook de geneugten van het zwemmen.<
Duur film 9 min
Jaar 2008
Taal Belgie
Ondertiteling Geen
Credits Audience Award at the Prix UIP at Gent Filmfestival, the Audience Award at Leuven Shorts Festival and the AVID Audience award for Best animated short film
Trailer Bekijk trailer

Dixi 1
Messa di Voce 2 min

Messa-di-voce

Regisseur Jaap Blonk & Golan Flong
Synopsis film  
Messa di Voce (Ital., "placing the voice") is an audiovisual performance in which the speech, shouts and songs produced by two abstract vocalists are radically augmented in real-time by custom interactive visualization software. The performance touches on themes of abstract communication, synaesthetic relationships, cartoon language, and writing and scoring systems, within the context of a sophisticated, playful, and virtuosic audiovisual narrative. (bron: tmema.org)
Duur film 2 min
Jaar 2003
Taal Geen
Ondertiteling Geen
Trailer Geen


Dixi 2
Arrangement voor mezelven 4 min

Arrangement

Regisseur Michiel van Weerthof
Synopsis film  
Het kan heel simpel. Je slaat op stenen, en je hebt muziek. Twee sigaretten tuimelen op een roltrap, en je hebt een dans. 'Arrangementen' is een reeks korte films over de symfonie van alledag, waarin we soms instrument en soms dirigent zijn.
Duur film 4 min
Jaar 2012
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen


Documentatiehoek
Felt 9 minRegisseur Karin van Bodegom
Synopsis film  
‘Felt’ - gaat over voelen, aanraken, van ‘niets’ ‘iets’ maken, creëren en vilten tegelijk. Door de meditatieve beweging van de hand ontstaat er uiteindelijk een werk. Maar wat is het eigenlijk? En welke invloed heeft de muziek en het bewegen van de hand op het ‘gevoel’ van de beschouwer?
Duur film 9 min
Jaar 2011
Taal Geen
Ondertiteling Geen
Trailer Geen
Met dank aan Jeroen van Dijk, Eveline van der Pas, Edo Reumerman

 


KLIK HIER
voor een korte impressie van de films die vertoond zullen worden!

Filmprogramma's voor basisscholen en middelbare scholen

Speciaal voor basis- en middelbare scholen is er een filmprogramma samengesteld. KLIK HIER voor het programma voor de basisscholen en HIER voor het programma voor de middelbare scholen.

 

Programma's SOMNIO 2012: locaties Hal 25, Provadja, Unieke Zaken en CineBergen

programma Somnio filmfestival 2012

CJC BLOKKEN: 70 experimentele films vertoond in Centre Pompidou 

Tijdens SOMNIO 2012 zullen er 70 nooit eerder in Nederland vertoonde experimentele films te zien zijn die in 2011 voor het Centre Pompidou in Parijs zijn samengesteld ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Le Collectif du Jeune Cinéma. 
Voor het complete overzicht KLIK HIER!Webdesign: 2DSign